ΑλόηΛίγα λόγια για την αλόη , τα ωφέλη και τους κινδύνους !


Η αλόη είναι ένα φυτό γνωστό από τα αρχαία χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες που ευδοκιμεί κυρίως στις χώρες της Αφρικής και γύρω από τη μεσόγειο.
Σήμερα μπορεί να πει κανείς ότι η χρήση της είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορεί να κρύβει και κάποιους κινδύνους.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα εξωτερικά πάνω στο δέρμα καθώς έχει ενυδατικές και καταπραυντικές ιδιότητες και είναι ιδανική για ήπια εγκαύματα και ερεθισμούς . Έχει ήπιες αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται πάνω σε πληγές και τραύματα, ωστόσο κάποιες μελέτες δείχνουν ότι πιθανόν να επιβραδύνει την επούλωση , αντίθετα με τις επουλωτικές ιδιότηες που τις αποδίδονται.
Χρησιμοποιείται επίσης μέσα σε σκευάσματα με καθαρτική δράση, και σ' αυτόν τον τομέα όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί καθώς η παρατεταμένη χρήση της προκαλέι εθισμό και ανάγκη για αύξηση της δόσης κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο.
Η πόσιμη αλόη είναι αποτοξινωτική, βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων φλεγμονών στο σώμα και στην αναγέννηση των κυττάρων ενώ επίσης βοηθά άτομα με αλλεργίες και άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι παίρνουν φάρμακα για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα καθώς η αλόη έχει ισχυρή υπογλυκαιμική δράση . Προτέίνουμε στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να ενημερώνουν το γιατρό τους προτού καταναλώσουν πόσιμη αλόη ώστε εκείνος να τους καθοδηγεί σχετικά και να είναι ασφαλείς. Επίσης η αλόη μπορεί να βλάψει άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια που παίρνουν διουρητική (πχ lasix) όπως και καρδιοτονωτική αγωγή (πχ digoxin) και επίσης όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά (πχ sintrom, plavix, clovelen, iscover κτλ) καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγιών.

Λέμε ναι στη αλόη αλλά με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού και του φαρμακοποιού σας γιατί ό,τι είναι φυσικό δεν είναι απαραίτητα και απόλυτα ασφαλές !


Comments


Write A Comment

Your Name


Your Email Address


Your Comment Note: HTML is not translated!

Enter the code in the box below:


Tags: αλόη,

Facebook