Όσα δεν ξέρετε για τη σοκολάταΚαι όμως παρά τη γενική πεποίθηση ότι η σοκολάτα ανήκει στις "αμαρτωλές" τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε, σύγχρονες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα, εφόσον βέβαια καταναλώνεται με μέτρο.


Όλοι ξέρουν ότι η σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση όχι μόνο λόγω γεύσης αλλά και επειδή περιέχει τρυπτοφάνη και φαινυλαιθυλαμίνη, ουσίες που μοιάζουν με τα καναβοειδή και εχουν  αποδεδειγμένα αντικαταθλιπτική δράση. Η δράση αυτή της σοκολάτας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία καθώς όλο και περισσότερες σωματικές ασθένειες αποδεικνύεται ότι σχετίζονται με τον ψυχικό παράγοντα.

Επίσης η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που  δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας τα κύτταρα από εκφυλιστικές παθήσεις, πρόωρο γήρας και διάφορους τύπους καρκίνου.

Η σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ένα πολύτιμο για τον οργανισμό μέταλλο, που βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη , διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από κράμπες. Ακόμα το μαγνήσιο όπως και το κάλλιο που περιέχει η σοκολάτα έχουν αντιυπερτασική δράση.

Σε προσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Καρδιολογίας αναφέρθηκε επίσης ότι κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας καθημερινά μπορεί να έχει αντιθρομβωτική δράση παρόμοια με αυτή της ασπιρίνης.

Και κάτι ακόμα που σχεδόν κανείς δεν το γνωρίζει έιναι ότι η σοκολάτα χάρη στην περιεκτικότητά της σε θεοβρωμίνη έχει αντιβηχική δράση !

Οστόσο προσέξτε, η σοκολάτα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ανθυγιεινή τροφή όταν δεν καταναλώνεται με μέτρο.Μπορεί να περιέχει πολλά λιπαρά και πολλές θερμίδες και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και δυσλιπιδαιμίες.. Βέβαια μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια καθημερινή κατανάλωση σοκολάτας δεν αυξάνει το σωματικό βάρος και ίσως συμβάλλει στον έλεγχό του , αποφύγετε λοιπόν την υπερβολή .Προσέξτε επίσης την τερηδόνα που παραμονεύει κρυμμένη στη ζάχαρη που περιέχεται  στις σοκολάτες σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ποσότητες ανάλογα τον τύπο. Αν πάσχετε από διαβήτη, προτιμήστε μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη και κάνετε συχνές μετρήσης της γλυκόζης στο αίμα για να είστε σίγουροι ότι δεν καταναλώσατε μεγαλύτερη ποσότητα απ΄ότι σας επιτρέπει ο οργανισμός σας.

 

 


Facebook